Skrivit om detta tidigare, men jag tycker det förtjänar att upprepas. Speciellt eftersom våra politiker återigen valt att bara låta vargproblematiken vara och inte verkar agera på något plan i frågan. Kort sagt: Man gör ingenting och hoppas att problemen ska försvinna av sig själv.

En gång i början på 90-talet skulle vi dokumentera hur äkta ryska vargjakt gick till...

Mest för att kanske lära oss ett och annat. Vargjakt är ju inget man direkt har med i jägarexamen (än så länge) och denna del av vårt jaktliga kulturarv är av naturliga skäl i mångt och mycket bortglömt.

 

 

Vi tolkade på skidor efter skoter ut på pass. Satt i sex timmar i skogen och våra guider skulle åka och spåra. Planen var att man skulle spåra vargarna och sedan skulle man sätta lapptyg runt ett område där vi sedan skulle bedriva jakten. Så lång allting gott.

Efter sex timmars väntande hördes två skott. Två glada ryssar kom sedan till platsen med en varg släpandes i pulka. Ett skott i bakpartiet och ett i huvudet. Vi blev naturligtvis frågande och undrade varför de skjutit och inte följt ursprungsplanen att spåra och sedan eventuellt lappa. Svaret blev "-Den attackerade skotern - Självförsvar!"... jo, jo..

 

Dag två upprepades i princip samma sak. Lååång väntan. Pang, pang - Ut ur skogen kommer två brett flinande ryssar... med ännu en varg, skjuten på samma sätt. Nu började vi förstå vad som egentligen drev våra skoterburna ryska jaktkamrater - Hat.

 

Ryss

Man kunde helt enkelt inte låta bli att skjuta när man väl fick syn på gråben. Det finns helt enkelt ingen annan förklaring. Men nu blev dock jaktchefen för området skitsur. Ingen jakt för svenskarna = Inga pengar för jaktarrangören.

Dag tre. De numera utskällda ryssarna beger sig ut på skoter för att spåra. Efter några timmars väntan blir det ett jäkla liv i jaktradion. In i en bil och vi blir körda till en liten by.

Vad får vi se? Suck - ännu en varg ligger död mitt på centrala bygatan.

Men vänta... den är ju inte död... Den LEVER!.

 

 

 

Ryss4

Det man gjort är att man har spårat upp vargen. Man har sedan kört över den med skotern, inte en, utan två gånger, innan man lyckats klämma fast den mot en snödriva. Man har stoppat in en pinne i munnen, bundit ihop käkarna, bundit fram och baktassar och sedan släpat ut denefter skotern till närmsta by.

Här någonstans tycker man ju ändå att någon av byborna borde reagera mot detta fasansfulla djurplågeri? Eller? Till vår förvåning är det precis tvärtom. Byborna går förbi och svär och spottar - På vargen - "Jägarna" är hjältar.

Deras förslag är nu att man ska skära loss repen. Man ska släppa ut den på ett fält. Sedan ska vi skjuta och betala. Det blir ett jävla liv och vi försöker förklara för dem hur vi ser på situationen. Men det går liksom inte fram. "-Det är ju djävulen själv som ligger där - Skjut!".

 

Vi avböjer givetvis och försöker genom tolken med alla medel få dem att avliva den stora vargtiken som ligger framför oss, bunden och hyperventilerar. Deras nästa förslag är att de ska lägga vargen i en lada över natten. Dagen efter ska man sedan lappa ett område och släppa in vargen där. Sedan vill de att vi ska skjuta den.

Detta strider givetvis mot varje etisk och moralisk cell som vi har i kroppen. Efter över en timma får vi äntligen ryssarna att avliva vargen.

 

Ryss3

Vi varnade redan då, för ungefär 20 år sedan, för att om man inte passar sig och tar landsbygdsbefolkningen oro på allvar, så kommer vi skapa exakt samma kollektiva landsbygdssyn på vargen som vi upplevde där och då. Är vi på väg dit i Sverige nu?

Är det inte dags att man börjar lyssna på de människor som lever med vargarna och rent politiskt tar tag i detta på allvar innan det helt urartar?

Kanske dags att lyfta på den blöta filt som lagts över vargfrågan och faktiskt agera? Är inte vår gles- och landsbygd värda det?

 

Video: Rysk Varg