Habo4På Tullgarn hamnade jag i samspråk om en av våra stekhällar med en jägare som ursprungligen kom från Bosnien. Det märktes tydligt att han blev genuint glad av att se hällarna.

Han berättade livligt och glatt om hur man vid jakterna i hans forna hemland nästan alltid hade med sig en stekhäll som man använde över öppen eld och samlades kring för att laga mat under jaktdagarna.

 

Sådant skulle jag gärna se mer av även i Sverige. Personligen hoppas jag också att vi får se mer mångkulturella inslag även i jaktsverige. Jag tror jägarkåren skulle må bra av det.

 

Då menar jag givetvis de positiva delarna och inte ”No blood, you missed mentaliteten” som man ibland råkat utför på jakt i vissa länder. Och gällande eftersök är vi nog faktiskt bäst i världen och det ska vi vara otroligt stolta över.

 

All heder åt våra svenska eftersöksjägare som i ur och skur, ljus och mörker, röda, gröna och vita dagar och nätter, utför uppdrag i samhällets tjänst!

Respektera djur och natur!

Något som vi generellt är rätt dåliga på i Sverige är att hedra viltet efter skottet. Det borde vi faktiskt kunna bli bättre på. Vi har ju faktiskt tagit oss friheten att döda djuret. Det minsta vi kan göra är väl att visa djuret respekt? Tyvärr så visar en del Youtubeklipp och foton att vissa faktiskt inte bryr sig. Dödandet är det viktiga och viltet är av sekundär betydelse – Det är en farlig utveckling.

De allra, allra flesta svenska jägare är dock genuint intresserade av både djur och natur. Respektfullt trampar man på Dianas stigar med stora doser etik och moral nedpackat i ryggsäcken. Det är också vår plikt som jägare att komma tillrätta med de få avarter som faktiskt finns. Även om det är lite ”osvenskt” att faktiskt säga till när man tycker något är fel.

Det är också vår plikt som svenska jägare att överföra våra kunskaper till nästa generation. Låt kidsen vara med så ofta som möjligt i skog och mark.

ale10

Typiskt svenskt

Ett typiskt svenskt beteende är att våra myndigheter aktivt verkar arbeta för att komplicera saker och ting så mycket som möjligt.

När man skapar så märkliga regelverk att det nästintill blir omöjligt att följa dem, vad blir då konsekvensen? Jo, folk fuskar…

Okej – Man får inte släppa en hund vid en björnåtel. Men är det tillåtet att släppa en hund vid en rävåtel? I så fall är min åtel inte till för björn… Om en björn råkar befinna sig vid min rävåtel och min hund råkar ta upp björnen – Begår jag ett lagbrott då?

 

Våga värna landsbygd

För att vi ska kunna fortsätta vara stolta svenskar, så måste vi också värna om vår lands- och glesbygd. Vi måste ställa krav på våra politiker och se till att få ”doers” i regeringen. Människor som faktiskt bryr sig och inte bara ägnar sig åt att ge tomma löften.

Politiker som tar frågor som rovdjursproblematik, lantbruksfrågor och landsbygdens avbefolkning på allvar. Finns ni?

Jag vill inte bo i en storstad. Men jag vill fortfarande ha tillgång till sjukvård, internet, post, bensin, skola, kommunikationer och äldrevård. Vore ju glimrande om ni politiker kunde ha vänligheten att se till att det fungerar i framtiden. Ni har ju trots allt lovat det i varenda val sedan 90-talet...

DSC_1145

 

Jag tror inte "folket i busken" har så speciellt höga krav egentligen.

Men jag vill gärna också i framtiden fortfarande kunna ha förmånen att åka till en närliggande bondgård på helgerna, lägga pengar i en burk och hämta en kartong färska ägg för 2:- styck.

Jag vill väldigt gärna också ha kvar förmånen att åka upp på skogen, släppa en drever och lyssna till klingande skall.

Vore ju också toppen om man även i framtiden skulle kunna ha kvar förmånen att kunna skörda av kapitalet gällande klimatsmart viltkött.

Yngre

En engelsk filmkritiker sa en gång:

"Långt innan jag besökte Sverige första gången hade jag bildat mig en sammansatt bild av genomsnittssvensken. Han var tillbakadragen och krampaktig, reserverad på ytan men explosiv under den, han svängde mellan vågdalar av depression och anfall av lössläppthet. Han var pacifist, socialist, alkoholist och lösdrivare. Han badade naken och tenderade att begå självmord under de långa vintrarna. Som många andra folkliga missuppfattningar visade denna sig ligga ganska nära sanningen."

Och lite rätt hade han kanske trots allt.

I Sverige är hur som helst våra politiker världsledande gällande att kriminalisera symptom medan sjukdomen sprids.