Jag fattade ett lite konstigt beslut för ett tag sedan – Att gå ned lite i vikt. Alltså beslutet att gå ned i vikt kanske inte var så konstigt i sig. Ett allt för stillasittande liv de senaste åren med jaktfilmsredigering, några månaders sängliggande med borrelia och kärlek till god mat tillsammans med ökande ålder har fått kilona att öka i betydande grad. Det konstiga beslutet är istället att jag ska låta mustaschen växa tills jag nått mitt mål. En liten hårig överläppsreminder om att jag ska ge fan i den där sena kvällsmackan och att inte hugga in på kidsens smågodis. Det är lite konstigt av flera anledningar.

 1. Jag passar inte i mustasch. Inte alls faktiskt.
 2. Jag har knappt skäggväxt, vilket gör att det mest ser ut som jag gått in i något gammalt oljetråg med överläppen.
 3. Det kliar som fan och är obekvämt.
 4. Håren åker in i munnen och måste ansas med jämna mellanrum, vilket jag inte helt fått grepp om hur det går till. Saknar dessutom ”verktyg” för att utföra detta.

Låter som ett rätt korkat beslut? Eller? Fast det är det inte – För det funkar. Med en daglig dos motion i kombination med ”rätt mat” så går man utan för mycket slit ned i vikt, utan att det är det minsta jobbigt. När jag skriver” rätt mat” så menar jag inte att jag svälter. Tvärtom – Äter som aldrig förr och mitt till största delen äter jag sådant som kommer direkt från naturen – Bär, svamp, grönsaker och viltkött. Framförallt viltköttet har otroligt många positiva egenskaper: Det är mycket näringsrikt och samtidigt fettsnålt. Det är också det mest miljövänliga och klimatsmarta producerade köttet som man kan uppbringa.

 • Viltkött innehåller högre halt av mineraler än annat kött, speciellt när det gäller järn och zink.
 • Att äta viltkött är klimatsmart. Djuren betar till exempel inte på bearbetad mark och transporteras ofta inte några längre sträckor.
 • Viltkött är magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har också högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har.
 • Viltkött är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser.
 • Vilda djur föds fria, lever fria i naturen och väljer själva vad de äter.
 • Viltkött är ekologiskt i ordets rätta bemärkelse – naturligt ekologiskt! Kan det bli bättre ut djurhänseende?
 • Viltkött håller längre i frysen än annat kött eftersom det är så magert.
 • Och sist men inte minst: Viltkött kan hjälpa dig att hitta formen. Även om det krävs en ganska ful, obekväm, kliande och hårbeklädd överläpp för att hitta motivationen.

På 17 dagar har kroppen minskat med 5,8 kilo. And counting…   Mustachprydd Mikael Jägare