Detta inlägg är även publicerat på Svensk Jakts hemsida. http://svenskjakt.se/opinion/debatt/vad-hande-med-det-positiva-med-jakten/

“Delikatessgäv i vargförvaltningen”

“Politiker rasar mot verkets bidrag”

“Ett episkt slöseri med skattemedel”

“Varg påkört och dödat”

“Stor oro för varg i Ockelbo”

“Rävjägare sköt tamkatt”

“Protestlista mot skärpt vapenlag”

“Renskötare redo för “28-skott”.

När jag bläddrar fram sidor på datorns skärm på de större jaktsajterna slås jag av att ingenting längre verkar vara speciellt positivt med jakt eller med att vara jägare.

Jag menar - Ingenting positivt verkar ju hänt överhuvudtaget? Men är det verkligen så?

Tror personligen att det är en lite farlig väg att gå. Ska vi få yngre och nyrekryteringar överhuvudtaget inom jägarkåren så har våra jaktliga medier ett stort ansvar att ta.

I ansvaret ligger givetvis att rapportera om vargproblematik, slöseri med skattemedel och när någon råkat skjuta en katt - Men inte enbart väl?

För inte lockar väl rubriker som ovanstående speciellt många att beställa jägarexemensböcker?

De digitala klyftorna håller på att suddas ut och här måste även jägarkårens media hänga med. Nästan hela gruppen 11-20 åringar använder i princip internet dagligen i någon form - Som lite jaktintresserad 16-åring - Hade du känt att du skulle vilja utveckla ditt jaktliga intresse om du enbart möts av nattsvarta rubriker på nästan alla digitala forum?

Visst. I papperstidningarna har man en hel del fina reportage om härliga jaktupplevelser. Men allvarligt talat. Vi vet ju alla att upplagorna pekar spikrakt nedåt i de allra flesta fall. Ungdomar är ju inte heller direkt storkonsumenter av traditionella tidningar. Borde man inte börja tänka om en smula här? Det är ju faktiskt betydligt fler läsare på nätet?

Hur ofta ser man exempelvis levande djur på bild på våra jakttidningars webbplatser? Ganska lätträknade...

Det mesta kan som sagt verka nattsvart om man läser rubrikerna. Men så är det väl inte?

Är det inte dags att man även börjar lyfta fram lite jaktlycka i tillvaron? Är inte jakten och våra jaktintresserade ungdomar värda det?

Mikael Jägare

www.Jaktlust.com